بازار گاوی🐮و 🐻خرسی در بورس چیست؟

بازار گاوی و بازار خرسی چه ربطی به بازار بورس دارد!! بازار بورس در سال 99، دارای فراز و نشیبهای بسیاری بود. در 2 ماه اول سال بازار 100% مواقع صعودی بود و هر شخصی 1 روز زودتر وارد بازار می شد، سود بیشتری کسب میکرد. اما تقریبا از شهریور تمام روزها بازار نزولی بود و هر روز بیشتر از دیروز، سهامداران متضرر میشدند. معمولا بازارها هر چند وقت یکبار تغییر روند میدهند و از صعودی به نزولی و یا از نزولی به صعودی تبدیل میشود. بازار صعودی و بازار نزولی تداعی کننده جنگ بین یک گاو وحشی و خرس است که در ادامه به آن میپردازیم.
دانستن اصطلاحات بازار سرمایه برای همه فعالان و معامله گران در این بازار ضروری است.
بازار گاوی و خرسی چیست و چرا به این اسم، نامگذاری شده اند؟
در ادامه به معرفی بازار گاوی و سپس بازار خرسی میپردازیم:
بازار گاوی چیست؟
کسانی که به مسابقات گاو بازی یا جنگ بین حیوانات علاقمندند، میگویند که گاوهای وحشی به هنگام نبرد شاخهای خود را بالا میگیرند؛ از این رو به بازارهای صعودی، بازاز گاوی میگویند. البته ممکن است به نظر شما این وجه تسمیه خیلی هم به بازار صعودی بورس مربوط نباشد، اما اصطلاحی رایج بین معامله گران است.
در بازارهای صعودی که با تشدید تقاضا صورت میگیرد، دارندگان سهام به علت تشکیل صف خرید، سهام خود را با قیمتهای قبل به فروش نمیرسانند و منتظر ارقام بالاتر برای خرید سهام خود هستند. انتظار برای سود بیشتر ممکن است تا چند روز طول بکشد و این گونه هر روز به اصطلاح سهام + میخورد و قیمتش بالاتر میرود. البته این صعود همیشگی نبوده و نخواهد بود. برای تشخیص زمان و قیمت تغییر روند میتوان از روش های تحلیل تکنیکال استفاده کرد.
اما در چه شرایطی از لحاظ اقتصاد و سیاست، کارشناسان بازار بورس انتظار بازار گاوی را دارند؟
بازارهای گاوی یا همان بازارهای صعودی و در حال رشد، در زمان ثبات اقتصادی و سیاسی اتفاق میافتد. سهامداران با بررسی اوضاع بازار، رشد تولیدات، بهره وری و فروش محصولات میدانند که شرکت در سال جاری سود ساز خواهد بود؛ بنابراین از فروش سهام خود، خودداری میکنند و کاهش عرضه قیمت سهام را بالا میبرد.
بازار خرسی چیست؟
در مورد بازار خرسی هم روایات مختلفی مطرح است. برخی بر این اعتقادند که عده ای از دلالان پوست خرس که به “خرسیها” شهرت داشتند، با پیشبینی کاهش قیمت پوست در آینده، پوست را به قیمت روز میفروختند و وقتی قیمتها کاهش پیدا میکرد، پول کمتری به فروشندگان اصلی میپرداختند.
در بازار بورس هم وقتی قیمتها در کف بازه روزانه قرار میگیرند و به اصطلاح منفی میخورند بازار خرسی خود را نشان میدهد. یازار خرسی بالعکس بازار گاوی زمانی اتفاق میافتد که شرایط اقتصادی، سیاسی و حتی بیولوژیک وضعیت خوبی نداشته باشد. در سال 1399 با شیوع کرونا شاهد ریزش بازار بورس جهانی و حتی رسیدن قیمت نفت به صفر را شاهد بودیم.
البته بازار بورس ایران بعد از 6 ماه تن به خرسی شدن داد.!!! بنابراین با مرور تاریخ میتوان به این نتیجه رسید که رکود اقتصادی همیشه باعث پایین آمدن قیمت سهم و رونق اقتصادی هم همیشه باعث بالا رفتن قیمت سهام نیست و تحت تاثیر مولفههای روانشناسی بازار ، سیاست و حمایت دولت از بورس، تصویب قوانین و… قرار دارد.
وقتی موج فروش از طرف سهامداران به راه میافتد (مانند سال 1399 که شاخص از 2 میلیون به یک میلیون و صد واحد سقوط کرد) بی اعتمادی در بازار باعث سقوط بهمن وار قیمت سهام میشود. در این شرایط به علت خروج نقدینگی از بازار بورس و ورود پول به سایر بازارهای مالی و غیر مالی تورم شدیدی شکل خواهد گرفت. رکود اقتصادی، بیکاری و … دیگر نتایج آن خواهد بود.
مرور و جمع بندی چند نکته مهم در مورد بازارهای خرسی و بازارهای گاوی
- بازار های گاوی قیمت سهام صعودی و در حال رشد است.
- در بازارهای خرسی قیمت سهام نزولی و در حال کاهش است.
- در بازار گاوی اکثریت خریدار و در بازار خرسی، اکثریت فروشنده هستند.
- بررسی بازار خرسی و بازار گاوی به صورت بلند مدت است. به طور مثال اگر 3 روز بازار نزولی و 3 روز صعودی باشد، نمیتوان به این بازار خرسی یا گاوی گفت.
- بازار خرسی پول را به خارج از بورس هدایت میکند و بازار های دیگر متلاطم خواهد شد.
- در بازار خرسی معمولا سرمایه گذاران به علت سردرگمی و نداشتن استراتژی مناسب، بیشتر از نرخ نزول بازار پول از دست میدهند.
- بازار گاوی به بازاری گفته میشود که نرخ صعودی دارد و بازار خرسی به بازاری گفته میشود که نرخ نزولی دارد.
مرور ویژگی های بازارهای خرسی و گاوی
ویژگیهای مختلفی در بازارهای مختلف باعث نوسان قیمت میشود. در بازار خرسی و بازار گاوی هم ویژگی هایی وجود دارد که با دانستن آن ها معاملات بهتری را رقم خواهید زد. اکنون به بررسی این ویژگی ها می پردازیم.
عرضه و تقاضا در بازار
اساس شکل گیری هر بازاری، عرضه و تقاضا در آن است. همچنین روندهای بازار نیز تحت تاثیر عرضه و تقاضا قرار دارد.(به طور مثال با قاچاق گوشت از داخل به خارج، عرضه گوشت در داخل کم و قیمت آن افزایش پیدا میکند). در بازار خرسی عرضه > تقاضا و در بازار گاوی مقدار عرضه < تقاضا است. بنابراین مقدار خرید یا فروش سهام در خرسی یا گاوی بودن تاثیر مستقیم دارد.
روان شناسی بازار سرمایه و سهامداران
روان شناسی بازار سرمایه یک ویژگی بسیار مهم در هر بازاری است. اگر افراد غیر حرفه ای در بازار ورود کنند باعث نوسان های بسیار بزرگی در بازار میشوند. این افراد به دلیل نا آگاهی زمان درست خرید یا فروش را درک نمیکنند و همیشه در صف خرید یا در صف فروش هستند. در بعضی مواقع نیز برای کسب سود بیشتر طمع میکنند و افراد حرفه ای از طمع ورزی افراد غیر حرفه ای بهترین سود را میبرند.
تغییرات در روند فعالیت های اقتصادی، سیاسی، بیولوژیک
بر کسی پوشیده نیست که سیاست، چه اثری بر بازارهای سرمایه دارد. به محض این که بایدن به جای ترامپ رئیس جمهور شد، تاثیرات خود را بر بازارهای جهانی گذاشت. همین طور ارتباطات بین کشورها، تغییر در زمامداران آن ها، بروز جنگ و حتی بروز بیماری های فراگیر مانند کرونا، اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین با وضع تعرفه مالیات بر اجناس کشورهای خارجی نیز شاهد صعود و نزول قیمت ها در بازار سهام خواهیم بود.
بنابراین هر نوع تغییری در سیاست، اقتصاد، بحران های جهانی، بیماریها، کشف منابع جدید نفتی و غیر نفتی میتواند جهت بازار را به خرسی یا گاوی تبدیل کند.
چطور روند تغییرات بازار را تخمین بزنیم؟
همان طور که در قبل هم گفتیم بازار خرسی و بازار گاوی برای کوتاه مدت نمی باشد و حتما باید حداقل زمان 1 ماهه را شامل شود. در زمان های کوتاه تر از اصطلاح اصلاح بازار استفاده میکنیم.
اغلب تحلیل گران بازار سرمایه اعتقاد دارند که تشخیص بازار خرسی و گاوی به طور دقیق غیر ممکن است؛ ولی به هر حال با تحلیل تکنیکال و در نظر گرفتن ویژگی هایی که در بالا اشاره شد، زمان تقریبی آن قابل حدس است.
بهترین استراتژی در هر بازار چیست؟
برای ورود به بازار گاوی و خرسی باید به زمان توجه داشت. اگر در ابتدای رشد بازار به گاوی بودن آن پی ببریم، میتوانیم در روند بالا رفتن به خرید سهام اقدام کنیم و با تعیین بازه سود برای خود و یا با تشخیص رسیدن به انتها سهام خود را به فروش رسانیم و از بارار خارج شویم. اما اگر در آخر بازار گاوی بخواهیم به بازار ورود کنیم، متحمل ضرر سنگین میشویم. برای خرید در بازار خرسی بهتر است سعی کنیم در کف قیمت یا نزدیک به آن به خرید سهام با ارزش دست بزنیم.
اگر به هر ترتیب، محاسباتمان درست نبود و متحمل ضرر شدیم، بهتر است با کمی صبوری بازار را رصد و در موقعیت مناسب به فروش سهم اقدام کنیم. اگر هم به پول فروش سهام احتیاج تدارید، معمولا با حدود یکی دو سال صبر، اصل پول و سود خوبی به دست میآورید.
معامله گر خوب در هر بازاری گاوی یا خرسی، استراتژی مناسب دارد و سود کسب میکند.
دیدگاهتان را بنویسید